EBA logo trans

EBA

Eesti barbecue assotsiatsioon (EBA) asutati 2001. aastal eesmärgiga tutvustada ja propageerida barbecue'd kui tervislikku toiduvalmistamise viisi, korraldada huvilistele üritusi ja võistlusi ning esindada Eestit rahvusvaheliselt. Praegu kuulub assotsiatsiooni enam kui 30 liiget, lisaks veel suur hulk asjast huvitatuid, kes ühel või teisel moel assotsiatsiooni tööst osa võtavad. Liikmeteks ja sõpradeks on nii professionaalsed toiduvalmistajad kui asjaarmastajad küpsetajad.

Eesti barbecue võistlustraditsiooni algus viib meid tagasi 1980ndate lõppu, kui meie BBQ kauboid said oma esimesed tuleristsed Iirimaal Lisdoonvarnas, USA-s Kansas Citys ja maailma suurimal barbecue-festivalil Memphises. Kohe esimeselt ülesastumiselt 1. barbecue maailmameistrivõistlustel Lisdoonvarnas 1989. aastal tulid ka esimesed auhinnad. Esimene rahvusvaheline barbecue-võistlus Eestis korraldati 1991. aastal.

On rõõm rääkida Eesti barbecue-võistkondade jätkuvast edust. Alates esimestest Euroopa meistrivõistlustest (2001. aastal Shveitsis), kus Eesti võistkond osales ning kus me saime Aasta barbecue-ahju auhinna, on meie ahjud küpsetanud mitmetes maades eri kontinentidel. Eesti võistkonnad on võitnud 14 medalikohta maailmameistrivõistlustel Lõuna-Aafrika Vabariigis, USA-s, Jamaikal, Saksamaal, Poolas ja Belgias ning saanud koguni kolmikvõidu 9. Euroopa barbecue meistrivõistlustel Sauel.

Kategooriavõidud on tulnud ka rahvusvahelistel suurvõistlustel.

Ilmselgelt on tõeks osutunud assotsiatsiooni ühe looja ja presidendi Tiit Treve sõnad: barbecue on seltskondlik toiming, mis tekitab sõltuvust.